کابل شبکه

کابل شبکه

دهه‌هاست کابل شبکه عضو ضروری تجهیزات شبکه به شمار می‌رود. کابل شبکه با نام‌های کابل لن LAN و کابل اترنت نیز شناخته می‌شود. وظیفه هدایت و ارتباط میان سیستم‌های یک مجموعه، انتقال دیتاها و دستورهای کامپیوتری برعهده این کابل‌هاست. افزایش سرعت انتقال داده و راندمان کاری موثر، دسترسی و ذخیره‌سازی و امنیت داده‌ها، همگی از اهداف ایجاد شبکه رایانه‌ای درون سازمانی است که کابل‌های اترنت امکان آن را فراهم می‌سازند. تمامی خدمات سرویس‌های شبکه از قبیل دسترسی به اینترنت، اشتراک‌گذاری اطلاعات، اتصالات به چاپگرها و دوربین‌های مداربسته و غیره، لزوم زیرساخت‌های شبکه را یادآور می‌شوند.

نیاز به این شبکه‌سازی باعث شد، در دهه ۱۹۷۰ توسط شرکت Xerox ارتباطی برای دانشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها ایجاد گردد، تا قادر باشند از طریق تمام رایانه‌ها به چاپگر جدید Xeroxمتصل شوند. سطح گستردگی و فضای مورد نظر برای پوشش شبکه ارتباطی سیستم‌ها باعث گردیده، تا مشخصه‌های فنی متفاوتی طبق استانداردهای مورد نیاز برای این کابل‌ها تعریف شود. معمولا از این کابل‌ها جهت کابل‌کشی داخل فضای ساختمان یا INDOOR استفاده می‌گردد.

چنانچه از این کابل‌ها برای استفاده در فضای باز یا OUTDOOR استفاده می‌گردد، داشتن استانداردهای ویژه‌ای الزامیست. کابل OUTDOOR باید دارای روکش اضافی برای مقاومت در برابر ضربه، کشش، تغییرات دما و سایر تنش‌های محیطی باشد. این روکش اضافی PE مشکی رنگ است. در مواردی که کابل زیر خاک دفن می‌شود، روکش آن دارای Steel Armorded و سم است تا از آسیب جوندگان جلوگیری کند. کابل INDOOR عموما دارای روکش PVC یا LSZH می‌باشد. LSZH ترکیبیست فاقد هالوژن که در مواقع بروز آتشسوزی دود سمی تولید نمی‌کنند. این روکش برای فضای باز موثر نبوده و در اثر تابش نور خورشید، غبار و سایر عوامل مکانیکی مورد سایش و فرسودگی قرار می‌گیرد. معمولا برای جلوگیری از آسیب به کابل در فضای ساختمان، از پوشش داکت استفاده می‌شود.

تفاوت کابل شبکه با کابل تلفن

تفاوت کابل شبکه با کابل تلفن

تفاوت کابل شبکه با کابل تلفن ممکن است به علت شباهت ظاهری زیاد، برای بسیاری قابل تشخیص نباشد، و شما را دچار اشتباه کند. اما اگر به جزئیات این دو کابل دقت کنید، وجه تمایز بسیاری را مشاهده می‌کنید. تفاوت کلیدی آن‌ها ضخیم‌تر بودن کابل لن می‌باشد. علت این ضخامت بیشتر متشکل بودن از ۸ سیم می‌باشد در حالیکه کابل تلفن نازک‌تر بوده و دارای ۴ سیم است.

در دو انتهای هر دو کابل کانکتور پلاستیکی جهت اتصال به دستگاه‌ها قرار دارد. کانکتور کابل لن که بزرگتر است، Rj45 نام دارد و قابلیت اتصال به کامپیوترها و مودم‌ها و سایر دستگاه‌های جانبی و انتقال دیتا بین آن‌ها را دارد. این درگاه رابط دارای ۸ پین جهت پلاگین به دستگاه می‌باشد. لغت Rj مخفف کلمه Registered Jack به معنی فیش پایدار شده است. کانکتور کابل تلفن با نام Rj11 یک جک مدولار با قابلیت اتصال به خط تلفن و فکس است که امکان انتقال دیتا و جریان برق را دارد. به همین دلیل است که مشاهده می‌کنیم، قطع شدن جریان برق موجب قطعی خطوط تلفن نخواهد شد.

کانکتور Rj11 دارای ۶.۴ یا ۲ پین مسی برای برقراری ارتباط می‌باشد و کابل‌های تلفن ۱ زوج، ۲ زوج و ۳ زوج را پشتیبانی می‌کند. امکان قرار گرفتن کانکتور Rj45 در پورت Rj11 وجود ندارد. اما ممکن است بتوانید کانکتور Rj11 را در پورت Rj45 قرار دهید. اما توصیه می‌شود از انجام این کار بپرهیزید؛ زیرا احتمال آسیب به دستگاه و سوکت شما را افزایش می‌دهد.

انواع کابل شبکه


💢 سیم و کابل افق البرز 💢


انواع کابل شبکه

با توجه به نیاز کاربر، انواع کابل شبکه وجود دارند که با توجه به ساختار و کاربردشان مورد استفاده قرار می‌گیرند. سه نوع کابل لن برای شبکه‌سازی وجود دارد: کابل زوج به هم تابیدهtwisted pair، کابل کواکسیال coaxial و کابل فیبر نوری fiber optics.

کابل کواکسیال coaxial

برای انتقال دیتا در فرکانس‌های بالا و سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال برای شبکه‌ها و آنتن‌های تلویزیونی استفاده می‌شود و مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی و نویزها دارد. اماعدم پشتیبانی و نبود درگاه‌های مناسب، باعث کاهش محبوبیت آن‌ها شده است. ساختار داخلی این کابل متشکل است از یک سیم مفتول در هسته، که توسط روکش مسی بافته شده، احاطه گردیده است. سپس به وسیله روکش پلیمری داخلی از هم جدا می‌شوند. پوشش پلیمری بیرونی جهت محافظت در برابر عوامل خارجی روی کابل کشیده می‌شود.

کابل فیبر نوری fiber optics

که پرهزینه‌ترین نوع کابل‌کشی می‌باشد، بالاترین پهنای باند و سرعت و کارایی را دارد. این کابل‌ها از سه قسمت ساخته شده: هسته، روکش، پوشش. هسته این نوع کابل بسته به طیف انتقال داده از موادی مانند شیشه، پلاستیک و غیره ساخته شده است. دیتاها از طریق پالس‌ها و امواج نوری سیگنال‌ها از طریق هسته منتقل می‌شود. در حالی که این مواد از ضریب شکست بالا برای انتقال سریع نور ساخته شده‌اند. روکش داخلی از موادی با ضریب شکست پایین‌تر، مانند پلیمر فلوئوردار تشکیل شده است. قسمت پوشش یا بافر، بخش‌های داخلی کابل را از تنش‌های مکانیکی و محیطی حفظ می‌کنند.

·········································································

🔔 اطلاع از آخرین قیمت فلزات در بازار ایران🔔

قیمت لحظه ای آلومینیوم    قیمت لحظه ای مس

························································

کابل زوج به هم تابیده twisted pair

محبوب‌ترین و پرکاربردترین کابل lan مورد استفاده است. این کابل تشکیل شده است از ۴ زوج‌سیم به هم تابیده شده از جنس مس می‌باشند. برای تشخیص بهتر، کابل‌ها به رنگ‌های سبز، آبی، نارنجی و قهوه‌ای که هرکدام به سیم زوج خود به رنگ سفید و سبز، سفید و آبی، سفید و نارنجی یا سفیدو قهوه‌ای تابیده شده‌اند. این کابل‌ها براساس داشتن یا نداشتن شیلد یا فویل، حول کابل‌های درونی خود، به ترتیب دارای انواع STP یا UTP می‌باشند. کابل‌های زوج به هم تابیده به صورت دسته‌بندی از نسخه قدیمی تا جدیدترین نسل، با نام‌گذاری خاصی ارائه شده است و هرکدام ویژگی و پهنای باند خاص خود را دارد. ۴ دسته از این کابل‌های لن عبارتند از:

• کابل شبکه CAT5
• کابل شبکه CAT5e
• کابل شبکه CAT6
• کابل شبکه CAT6a

کابل شبکه CAT6a

کابل شبکه CAT5

در نام‌گذاری از کلمه Cat مخفف Category استفاده می‌شود. کابل شبکه CAT5 از نوع UTP، دارای حداکثر پهنای باند ۱۰۰ مگاهرتز و حداکثر سرعت انتقال تا ۱۰۰ مگابیت در ثانیه است. مدل پایین‌تر آن CAT4 بوده که حداکثر پهنای باند ۲۰ مگاهرتز و حداکثر سرعت انتقال آن تا ۱۶ مگابیت در ثانیه بوده است. استفاده از این کابل در فواصل بالای ۱۰۰ متر دچار اختلال در سرعت انتقال داده می‌گردد و احتیاج به دیگر تجهیزات شبکه داشته اشت. با ارائه نسخه‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر طبق استانداردهای بروزتر در صنعت شبکه‌سازی و آی‌تی، این کابل کارایی چندانی برای نسل جدید ارتباطات نداشته و محبوبیت خود را از دست داده است.

کابل شبکه CAT5e

حرف e اضافه شده به کابل شبکه CAT5e مخفف کلمه ENHANCED می‌باشد، یعنی بهبود یافته. این بهبود یافتن مربوط به افزایش ۱۰ برابری سرعت انتقال داده، نسبت به مدل اصلی تا ۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه است. چنین تغییری در نتیجه افزایش تابیدن رشته‌های زوج‌سیم در هر اینچ صورت گرفته است. این کابل حداقل نسخه قابل استفاده برای شبکه‌های امروزی است. کابل CAT5e نیز UTP بوده و پهنای باند آن ۱۰۰ مگاهرتز بوده در نتیجه تفاوت چندانی با CAT5 ندارد. لازم به ذکر است برای شبکه خانگی این کابل مورد استفاده قرار می‌گیرد، تا از صرف هزینه‌های اضافی برای مشترکان خانگی جلوگیری گردد. هرچند استفاده از آن در شبکه‌های اداری به علت سرعت پایین و حساسیت بالای کار اداری توصیه نمی‌گردد.

کابل شبکه CAT6

کابل شبکه CAT6 نسل جدیدتر کابل‌های مسی سری CAT هستند. در واقع هر قدر عدد بعد از کلمه CAT بالاتر باشد، کابل دارای استانداردهای جدیدتر می‌باشد. این استانداردها جهت ارتقا پهنای باند، افزایش تابیدگی زوج‌سیم‌ها و بالارفتن مقاومت در برابر نویزها، نسبت به انواع قدیمی‌تر خود اعمال می‌گردند. این کابل در انواع STP و UTP عرضه می‌گردد. پهنای باند آن‌ها ۲۵۰ مگاهرتز می‌باشد. در فواصل ۵۰ متری دارای حداکثر سرعت انتقال ۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه هستند. از نظر سرعت انتقال داده در مقایسه با نسل قبلی خود تفاوتی ندارد. این کابل برای مصرف خانگی و اداری مورد استفاده قرار می‌گیرد. توصیه می‌شود برای استفاده در فواصل ۵۵ الی ۱۰۰ متر از تجهیزات شبکه‌ای جهت کمک به ارتقا سرعت استفاده گردد.

کابل شبکه CAT5e

·········································································

🔔 سیم و کابل خراسان افشارنژاد از قدیمی ترین و برترین برندهای سیم و کابل 🔔

························································

کابل شبکه CAT6a

حرف a اضافه شده به کابل شبکه CAT6a مخفف کلمه AUGMENTED می‌باشد یعنی افزایش داده شده. این نام‌گذاری به علت ارتقا چشمگیر استانداردهای این نسخه، نسبت به نسل‌های قبلی خود می‌باشد. ۲ برابر شدن پهنای باند تا ۵۰۰ مگاهرتز، و ۱۰ برابر شدن سرعت انتقال داده تا ۱۰ گیگابیت، وجه تمایز این نسخه می‌باشد. برخلاف نسخه‌های قبلی که UTP و بعضا STP تولید می‌شدند، این مدل تنها به‌صورت STP عرضه می‌گردد. کابل CAT6a متناسب با استفاده در فضای باز یا OUTDOOR تولید شده و می‌تواند فواصل بالای ۱۰۰ متر را بدون ایجاد اختلال پوشش دهد. این مشخصات باعث گردیده از نظر تکنیکال کارایی بیشتری برای سیستم شبکه سازمانی ایجاد شود و مناسب‌ترین مدلی باشد که برای کاربری اداری پیشنهاد می‌گردد.

سخن نهایی

انتخاب هر کدام از کابل‌های شبکه را بودجه و میزان حساسیت کاری شما تعیین می‌کند و طول کابل مورد نیاز شما بستگی به متراژ محیط تحت شبکه و تعداد سیستم‌های کاربران دارد. همانطور که قبلا اشاره شد کابل‌های twisted pair معرفی شده، به صرفه و کاربردی، دارای کارایی‌های متنوع، مناسب با کاربری‌های خانگی و اداری شما عرضه شده‌اند. شما می‌توانید با توجه به پهنای باند و سرعت انتقال مورد نظرتان، کابل مناسب مجموعه خود را برگزینید.
کمال صنعت با عرضه کابل‌های مورد نیاز شما عزیزان این امکان را فراهم کرده تا زیرساخت‌های لازم جهت کابل‌کشی مجموعه خود را تجهیز کنید.

تاریخ انتشار : 1401/12/24

LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *